Eiffeltoren: feiten en weetjes

Jaarlijks bezoeken duizenden internationale toeristen de Parijse Eiffeltoren. Niet voor niets, want vanaf dit imposante bouwwerk heb je een prachtig uitzicht over de Franse hoofdstad. In totaal brachten sinds de bouw in 1889 al meer dan 300 miljoen mensen een bezoek aan de attractie in Parijs. De toren is één van de populairste attracties in Frankrijk. Er zijn naast dit feit nog tal van andere leuke feitjes en weetjes over de Eiffeltoren te vinden, die we in dit artikel voor je op een rijtje hebben gezet.

Wist je bijvoorbeeld dat men de Eiffeltoren kort na de bouw hiervan weer wilde slopen? Een groep met verschillende bekende Franse schrijvers startte een petitie om de toren af te laten breken. Zij noemden de Eiffeltoren een “tragische lantaarnpaal”. Uiteindelijk werd de Eiffeltoren niet gesloopt, omdat het nog een tijdje dienst deed als radiozendmast.

Bouw van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren werd ontwikkeld door Gustave Eiffel, die het bouwwerk met een team van 350 mensen in twee jaar tijd wist te bouwen. Dit is een recordtijd! Neem bijvoorbeeld het Viaduct van Millau, wat in 2004 gebouwd werd. De bouw van dit viaduct duurde een jaar langer dan de bouw van de Eiffeltoren en kostte daarbij aanzienlijk meer mankracht (600 werknemers tegenover 350 werknemers voor de toren). Het Viaduct van Millau is net iets hoger dan de toren: 343 meter tegenover 324 meter.

In de periode die op de bouw van de Eiffeltoren volgde werd het bouwwerk maar liefst 19 keer opnieuw geschilderd. Hierbij werd de kleur in totaal vier keer veranderd. Zo was de toren in eerste instantie Venetiaans rood, maar werd deze een halve eeuw later geelbruin van kleur.

♥ FEITJE: Het trappenhuis van de Eiffeltoren bestaat uit maar liefst 1665 treden! Eens per jaar wordt hier een wedstrijd georganiseerd, die de toepasselijke naam La Verticale draagt. Het record van deze wedstrijd staat op 7.48 minuten.

Grappige feitjes

Wanneer je op de top van de toren zou staan, zou je enige beweging in de toren kunnen voelen bij een hevige wind. In het geval van een extreem lage temperatuur kan de Eiffeltoren daarbij een klein stukje inkrimpen, tien centimeter om precies te zijn. Een ander leuk feitje over de toren is het feit dat deze in oktober roze oplicht, om aandacht te vragen voor de preventie van borstkanker. In de avond wordt de Eiffeltoren extra sierlijk, als er 20.000 lampjes op de toren gedurende vijf minuten knipperen. Bovenop de Eiffeltoren staat een groot zwaailicht, die als een vuurtorenlicht over de stad draait.

♥ FEITJE: De 20.000 lampjes die op de toren zijn geplaatst zijn van het Nederlandse Philips.

De Eiffeltoren bezoeken in Parijs

Mocht je een foto van Parijs willen maken terwijl je op de Eiffeltoren staat, dan kun je de foto het beste van de tweede verdieping maken. Hoewel er ook een derde verdieping bestaat, heb je op de tweede verdieping geen last van een hek. Daarbij kan de stad op een foto die vanaf de derde verdieping genomen is wat kleinschalig en afgeplat lijken. Ook leuk is de glazen eerste verdieping. Het stelt je in staat om vanaf een hoogte van 57 meter naar de mensen onder je te kijken.

Wil je een hapje eten op de Eiffeltoren? Zowel op de eerste (58 Eiffel), als op de derde etage (Le Jules Vernes) bevindt zich een restaurant. Even snel een hapje eten zit er hier niet in! Je moet je plek minimaal drie maanden voor je bezoek aan de toren reserveren. Leuk om te weten is het feit dat er in deze restaurants gemiddeld twee huwelijksaanzoeken per dag zijn. Naast de aanzoeken in het restaurant zijn er natuurlijk ook nog vele aanzoeken rondom en op de toren zelf. De toren is het met dit aantal aanzoeken een populaire locatie om een partner ten huwelijk te vragen.

Foto bij Pexels