Leestip: zo vermaak jij je kinderen onderweg!

Op weg naar je vakantiebestemming kan het soms behoorlijk lastig zijn om je kinderen te vermaken. Naarmate de reis langer en langer begint te duren, zullen zij zich gaan vervelen. Niet alleen leidt dit tot irritaties tussen je kinderen, ook voor ouders kunnen je verveelde kinderen behoorlijk gaan irriteren! Reden genoeg om een dergelijke situatie voor te zijn en leuke spelletjes mee te nemen voor onderweg. In dit artikel zetten we een aantal van deze spellen voor je op een rijtje. Zo blijft het leuk om met je kinderen naar je vakantiebestemming te reizen.

Tip 1: installeer spelletjes op een tablet

Waar men vroeger een portable dvd-speler meenam in de auto, wordt nu steeds vaker voor een tablet gekozen. Voordat je aan de reis naar je vakantiebestemming begint kun je alvast een aantal films op je tablet zetten. Ook kun je meerdere spelletjes installeren, die je kind tijdens de vakantie kan spelen. Mocht je meerdere kinderen hebben, dan is het slim om spellen te kiezen die met meerdere personen gespeeld kunnen worden.

Tip 2: ontwerp je eigen bingo voor op de achterbank

Bingo wordt vaak als iets gezien voor oudere dames, die op de zondagochtend bij elkaar komen in het buurthuis. Toch kan ook bingo op de achterbank ontzettend leuk zijn! Je kunt een bingokaart zelf ontwerpen, of deze vooraf van het internet downloaden. Op de bingokaart vind je bijvoorbeeld elementen als “een Duits kenteken”, “een Belgische grensovergang”, enzovoorts. Je kunt de bingokaart aan laten sluiten op je vakantiebestemming.

Tip 3: stiften voor op het autoraam

Er zijn speciale stiften te koop, waarmee kinderen op de ruiten van je auto kunnen tekenen. Met een vochtig schoonmaakdoekje zijn de tekeningen vervolgens eenvoudig te verwijderen. Je kunt je kinderen zelf iets laten tekenen, of elkaar laten raden wat de ander getekend heeft. Het tekenen is niet alleen leuk, het kost vaak ook relatief veel tijd. Zo vordert de reis gestaag!

Tip 4: een woordenslang met landsnamen

Niets is leuker dan het maken van je eigen woordenslang in de auto. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een woordenslang met landsnamen op te bouwen. Begin met Nederland en laat je kinderen vervolgens een volgend lang bedenken, welke begint met de ‘D’. Naast een slang van landsnamen, kun je zo’n slang ook maken met plaatsnamen of spullen in je koffer.

Tip 5: rara, wie ben ik?

Een klassiek spel voor in de auto is natuurlijk “Wie ben ik?”. Je kunt dit spel altijd spelen en hoeft geen spullen mee te nemen onderweg. Het is wel handig om een papiertje en pen mee te nemen, waarop je kind kan schrijven wie hij of zij is. Zo kan er tijdens het raden niet van persoon gewisseld worden.

Tip 6: probeer “ja”, “nee” en “uh” te vermijden

Vaak lijkt het heel eenvoudig om een lange tijd geen “ja”, geen “nee” en geen “uh” te zeggen. De praktijk blijkt echter anders te zijn! Maak hier je eigen spel van op de achterbank door samen een gesprek te voeren. Je mag deze woorden allebei niet uitspreken, totdat een van beide faalt. Wie houdt dit het langste vol?

Naast de reeds beschreven voorbeelden zijn er logischerwijs talloze andere leuke spellen voor op de achterbank. Zoek eens op internet naar ideeën! Ook leuk is het bijvoorbeeld om een quiz te spelen over het land van bestemming. Zo komen je kinderen alvast het een en ander te weten, voor jullie straks aankomen op jullie camping in Europa!

Foto bij Pexels