Onderzoek: een korte vakantie is net zo goed als een lange vakantie

Veel ondernemers vinden het lastig om langere tijd vrij te nemen. Ze gaan het liefst twee weken op vakantie om helemaal tot rust te komen, maar kunnen simpelweg niet zo lang afstand nemen van hun bedrijf. Gelukkig blijkt nu dat dit ook helemaal niet noodzakelijk is. Een korte vakantie van een week is namelijk net zo nuttig als een langere vakantie, zoals een vakantie van twee weken.

Net zo veel herinneringen

Psycholoog Daniel Kahneman heeft onderzoek gedaan naar de herinneringen die mensen overhouden aan hun vakanties. Volgens hem zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange. Ga je twee weken op vakantie, dan kom je niet met dubbel zo veel herinneringen terug als mensen die één week op vakantie gaan. Puur voor de herinneringen hoef je dus niet langer op vakantie te gaan.

Dit komt omdat het menselijke brein erop gericht is nieuwe dingen beter te onthouden. Verandert er niet zo veel, bijvoorbeeld omdat je twee weken lang aan het strand ligt, dan blijven de details van je vakantie minder goed hangen. Dit betekent dat je uiteindelijk met net zo veel herinneringen thuis komt als iemand die een weekje op het strand heeft gelegen.

De twee delen van de psyche

Volgens Kahneman kan de psyche van de mens in twee delen verdeeld worden. Het ene deel is gericht op de ervaring zelf en leeft in het moment. Het andere deel van de psyche kijkt achteraf terug op datgene wat je beleefd hebt.

Of je gelukkiger wordt van een langere vakantie, is afhankelijk van welke versie van de psyche je tevreden wil stellen. Hecht je meer waarde aan herinneringen? Dan is een korte vakantie prima. Wil je het deel van jezelf dat in het moment leeft gelukkig maken? Dan doet een lange vakantie het wel goed. Bepaal voor jezelf welk deel van de psyche jij tevreden wil maken en stem hier je volgende vakantie op af.

Foto bij Pexels