Opvallende wetten in Frankrijk

Dat Frankrijk echt een regeltjesland is dat weten vele Nederlanders al jaren. In Nederland lachen wij er soms smakelijk om en toch zijn sommige wetten zo gek nog niet. In dit artikel van Frankrijkwijzer.nl zetten wij een aantal leuke en bijzondere wetten in Frankrijk voor je op een rijtje.

# 1 Trouwen met een overledenen is geen probleem in Frankrijk

In Frankrijk is het toegestaan om te trouwen met iemand die al reeds is overleden. Sinds 1914 heeft deze wet bestaan om weduwe van gesneuvelde soldaten de kans te geven met hun geliefde te trouwen. In 1959 besloot men wederom opnieuw leven in deze wet blazen om een grote ramp met een stuwdam. Vandaag de dag is het nog altijd toegestaan om te trouwen met een overleden persoon. Aan het trouwen met een overleden persoon zitten overigens wel nog enkele regels vast. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de intentie ruimschoots aanwezig was om met elkaar te trouwen voordat de persoon overleed. Naast deze regel dient ook de president van Frankrijk toestemming te geven voor het huwelijk.

# 2 Verbod op wattenstaafjes

Je leest het zeker goed. In Frankrijk zal vanaf 2020 een verbod op wattenstaafjes gelden omdat deze onder de zogenaamde wegwerpartikelen vallen. Ook plastic borden, bestek en andere wegwerpartikelen zullen vanaf 2020 verboden zijn in Frankrijk.

# 3 Supermarkten mogen geen eten weggooien

Een regel die misschien niet eens zo gek is. Supermarkten zijn sinds 2015 verplicht om niet verkocht eten aan te bieden bij de voedselbanken in het land. Weggooien of vernietigen van eten door supermarkten is met deze regeling voorgoed verleden tijd.

# 4 Iedereen in Frankrijk is orgaandonor

Wil je geen orgaandonor zijn? Dan dien je jezelf schriftelijk af te melden. Iedereen is in Frankrijk volgens de wet standaard orgaandonor.

# 5 Verplichte Franse muziek op de radio

Radiozenders in Frankrijk zijn verplicht om minimaal 35% van de uitgezonden muziek uit Franstalige muziek te laten bestaan. Vroeger was dit nog veel hoger, namelijk 40%. Voor sommige radiozenders die zich specialiseren in underground of internationale muziek is de regel onlangs verlaagt naar 10%.

# 6 Geen huisuitzettingen in de winter

Het is verboden voor verhuurders van huizen om bij wanbetaling iemand in de winter uit zijn huis te zetten. Tussen 1 november en 15 maart is het dus niet mogelijk om iemand uit zijn huis te zetten. Dit is ingesteld om niemand tijdens de koude wintermaanden in de kou te zetten.

# 7 Gratis kraanwater in restaurants

In Nederland is het soms niet mogelijk om kraanwater te krijgen in een restaurant. In Frankrijk hoef je je hier absoluut geen zorgen om te maken. Men is namelijk verplicht om klanten te voorzien van een gratis karaf kraanwater als je daar om zal vragen. In een café in Frankrijk is men echter niet verplicht om je te voorzien van een gratis glas water.

#8 Je mag wijn, bier en cider drinken op de werkvloer

Het drinken van alcohol op de werkvloer is bij wet verboden in Frankrijk. Een uitzondering op deze wet is het drinken van wijn, bier en cider.

#9 Kantines bewaren een bewijsmaaltijd

Schoolkantines en bedrijfskantines moeten verplicht een week lang een maaltijd bewaren. Deze zogenaamde bewijsmaaltijd is voor als iemand een voedselvergiftiging zal oplopen van het nuttige van een maaltijd in de kantine.

Foto bij Pexels